Penuntut China akan dikenakan pengawasan dalam rumah dahulu – UIAM

التاريخ : 30 January 2020

GOMBAK – Pusat Kesihatan & Kesejahteraan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) akan melaksanakan saringan kesihatan terhadap bakal pelajar baharu dari China yang akan mendaftar pada kemasukan baru pada 30 Januari ini.

Tindakan sama juga dilakukan ke atas penuntut sedia ada yang mungkin baru pulang dari negara mereka.

Pejabat Komunikasi, Advokasi dan Promosi UIAM dalam kenyataan berkata, pihak universiti sentiasa prihatin terhadap sebarang risiko ancaman penyebaran wabak seperti novel koronavirus (2019-nCoV) dalam kalangan warga universiti.

Sehubungan itu, Jawatankuasa Pengurusan Universiti (UMC) telah membuat beberapa keputusan sebagai langkah proaktif pencegahan dan pengawalan maksimum memandangkan UIAM mempunyai pelajar-pelajar antarabangsa termasuk dari China yang jumlahnya agak tinggi.

Pihak universiti menyediakan dua unit kediaman sebagai langkah pencegahan untuk pelajar lelaki dan wanita bagi pengawasan dalam rumah (home surveillance) kepada pelajar-pelajar yang akan tiba dari China dan mereka yang pernah ke negara tersebut dalam tempoh terdekat.

“Pengawasan dalam rumah selama 14 hari ini akan dibuat dengan pengawasan dan pemantauan Pusat Kesihatan dan Kesejahteraan UIAM serta akan menempatkan petugas kesihatan di kawasan tersebut.

“Pelajar tersebut akan melalui saringan kesihatan yang disediakan di lapangan terbang oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan mereka juga akan disaring untuk kali kedua oleh Pusat Kesihatan dan Kesejahteraan UIAM sebaik sahaja mereka tiba di kampus,” katanya.

Tambahnya, semua kampus UIAM yang terletak di Gombak, Kuantan, Gambang, Pagoh dan Kuala Lumpur diarahkan untuk mematuhi segala arahan yang telah dan akan ditetapkan dari masa ke semasa. – MalaysiaGazette

Source: https://malaysiagazette.com/2020/01/29/penuntut-china-akan-dikenakan-pengawasan-dalam-rumah-dahulu-uiam/