Kenapa saintis ini tinggalkan Nasa dan pulang berkhidmat di Malaysia

Tarikh : 05 October 2019

Pada April 2014, Malaysia dikejutkan dengan berita seorang saintis, Dr Wan Wardatul Amani Wan Salim menjadi rakyat Malaysia pertama melancarkan satelit di agensi angkasa terkemuka Amerika.

Amani yang hanya berusia 36 tahun ketika itu diamanahkan mengetuai pasukan 28 saintis, ahli teknologi dan jurutera bagi program astrobiologi pertama yang digunakan oleh Pusat Angkasa dan Pentadbiran Angkasa (Nasa).

Program tersebut bagi menguji bagaimana sel hidupan bertindak balas terhadap kekurangan graviti.

Iklan

Selepas beliau mendapat peluang itu, Amani berharap rakyat Malaysia yang mendapat ilmu di luar negara diberi peluang membangunkan potensi diri di negara ini.

“Banyak yang sanggup kembali (ke negara ini) kerana rakyat Malaysia keluarga mereka. Kita adalah masyarakat berorientasikan keluarga.

“Dilema selalu sama ada kepada mereka (pelajar Malaysia di luar negara) berasa adakah mereka dapat menjadi yang terbaik setelah kembali.

“Jangan patahkan sayap mereka, beri mereka terbang setinggi yang mahu.

“Malaysia tidak perlu mengawal. Biar mereka bekerja dan lakukan perkara-perkara yang disukai,” katanya yang telah kembali ke negara pada akhir tahun 2014.

Amani kini telah beralih tumpuannya dari mengendalikan hal-hal pengurusan satelit kepada mewujudkan peranti mudah untuk komuniti setempat.

Kata Amani, sudah menjadi tangungjawabnya untuk berbakti kembali kepada Malaysia dengan mengunakan ilmu yang sedia ada.

“Saya boleh dapat dengan mudah pekerjaan di Nasa, tetapi saya mahu sesuatu yang lebih, saya ingin menyelesaikan masalah sebenar.

“Bukannya saya tidak menyelesaikan masalah di Amerika Syarikat, saya buat. Cuma sudah terlalu ramai rakyatnya di sana. Bila lihat Malaysia, saya sedar banyak perkara perlu diselesaikan.

“Matlamat saya adalah untuk orang biasa dan masyarakat setempat juga dibantu, Sudah tiba masanya orang ramai diberi pendedahan untuk menggunakan teknologi mudah,” katanya yang kini merupakan seorang pensyarah dan penyelidik di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Amani membina sensor mudah bagi menguji sampel air buat mengesan bakteria berbahaya - peralatan yang sangat berguna ketika banjir dan kini beliau dan pasukannya sedang membina alat memantau glukosa darah pula.

Selain itu, Amani turut berharap pandangan pakar akademik diambil kira dan dijadikan rujukan bagi membantu negara menjadi lebih baik.

“Saya tidak rasa pakar akademik bercakap dan berinteraksi secukupnya, Saya berpendapat pakar tidak wajar hanya mengiyakan beberapa perkara. Kita (pakar akademik) perlu pimpin kerana kita orang yang ada PhD.

“Jika kita (pakar akademik) tidak dibenarkan memimpin dan beri pandangan yang bermanfaat kepada Malaysia, amat rugilah kalau dihantar membuat PhD di luar negara.

“Jika hanya hantar rakyat untuk melakukan PhD di luar negara untuk menjadi seorang guru yang bergaji tinggi. Saya tidak rasa itu adalah satu pelaburan yang baik,” katanya.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/494103