Kerjasama strategik di antara Global Muslim Tourism Association (GMA), Kyoto University dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) akan membuka peluang baharu bagi UIAM mengorak langkah dalam perusahaan halal.

Tarikh : 08 November 2018

GMA akan melibatkan diri secara langsung dalam persediaan menjelang Sukan Olimpik 2020 yang akan menyaksikan kehadiran pelancong-pelancong Muslim ke Jepun. Jepun menyasarkan untuk menerima 23 peratus pelancong Muslim.

Pengerusi GMA, Profesor Kobayashi menggerakkan usaha menjalankan kajian dan projek dalam industri halal bersama dengan Prof Othman Ghani dari UIAM.

Perkara ini dikongsi semasa perbincangan dengan saya di Tokyo hari ini. Turut hadir Naib Pengerusi GMA, Mitsue Kondo.

Source; FB Dr.Maszlee Malik