الأخبار

الأخبار

Fahami Sains berdasarkan Al - Quran, Berita Harian, Rabu, 16 Mei 2018

Fahami Sains berdasarkan Al - Quran, Berita Harian, Rabu, 16 Mei 2018

التاريخ : 18 May 2018

المحرر : Nur Azira Binti Tukiran

الفئة : News


Share

Fahami sains berdasarkan al-Quran

Oleh Hasliza Hassan
hasliza_hassan@bh.com.my

ALAM dari perspektif Barat terjadi dengan sendiri tetapi hakikatnya al-Quran menceritakan ia ciptaan Tuhan yang mengandungi tanda kewujudan, kebesaran, kekuasaan, ilmu dan sifat Allah SWT.

Kebanyakan penulisan dan pandangan saintis agnostik, iaitu skeptik, ateis dan peragu mengatakan kita tidak memerlukan pencipta kerana unsur semula jadi sudah memadai untuk melahirkan alam semesta.


Begitulah alam dari pandangan semesta sekular yang tidak ada pemilik dan pencipta. Sudah tentu ia jelas bertentangan dengan ajaran Islam, manakala dari sudut akidah akan menimbulkan masalah besar.

Tambahan lagi, pengajaran sains masih lagi berdasarkan kerangka pandangan alam semesta hingga ia diajar berasingan dengan agama sedangkan al-Quran menganjurkan manusia mempelajari alam sebagai 'kitab' Allah SWT yang kedua.

Adalah penting untuk membincangkan kerangka kita memahami, melihat dan mempelajari alam dengan pandangan semesta al-Quran yang sangat berbeza daripada pandangan semesta sains moden yang mendasari sains itu.

Lebih lanjut...

ttps://www.bharian.com.my/rencana/aga...