Sebar maklumat secara sihat dalam media sosial

Tarikh : 05 March 2019

Umum tahu media sosial wadah komunikasi penting untuk menyebarkanmaklumat dan berita, termasuklah dalam politik. Ketika musim pilihan raya, media sosial digunakan secara meluas. Kalaundahulu parti politik hanya mengguna risalah ataupun cebisan kertas untuk disebarkan kepada pengundi.

Kini hanya menggunakan telefon bimbit, pengguna dapat berkongsi dan mencipta rangkaian yang disertai ramai. Ini memudahkan urusan penyampaian dan perkongsian maklumat berlaku.Arahan dan percambahan idea juga mudah dijelmakan.

Inilah teknologi moden yang banyakmemberi kesan kepada urusan kehidupankitaseharian,lebih-lebih lagi kepada orang politik.

Contoh paling dekat kemenangan Barisan Nasional (BN) di Pilihan Raya Kecil(PRK) Cameron Highlands. Sungguhpun bentuk muka buminya berbukit dan jaringan jalan raya terhad, maklumat dan ‘cebisan politik’ tetap sampai ke tangan pengundi dengan pantas.

Begitu juga di PRK Semenyih yang sudah semestinya elemen media sosial digunakan meluas untuk penyebaran maklumat. Apapun, komunikasi membabitkan pengguna ramai sukar dikawal. Inilah cabaran terbesar dalam era komunikasi moden.

Beretika suarakan pendapat

Tidak salah menyuarakan pendapat, cadangan dan idea, namun biarlah mengikut etika dan saling menghormati antara satu sama lain. Di negara kita, sensitiviti dan hormat menghormati antara kaum perlu diberi perhatian.

Tidak perlu muat naik berita atau gambar menyinggung perasaan kaum tertentu. Agama adalah isu sensitif yang perlu ditangani dengan bijak. Perbezaan kepercayaan, adat dan fahaman sukar dibendung, namun konteks itu bukanlah sesuatu yang patut dibincang mengikut emosi. Bagi calon bertanding, perlu diberi garis panduan dan  tatacara berkempen. Pihak yang menguasai media sosial mempunyai kelebihan membentuk pengaruh.

Merekatidak perlu mengeluarkan modal besar dan ini memudahkan kerja ‘pemasaran politik’ dibuat. Kalau dulu media tradisional seperti televisyen, radio dan suratkhabar menjadi medium penting, namun kini semuanya boleh dilakukan menggunakan hanya telefon bimbit.

Namunaktiviti ziarah rumah ke rumahu ntuk kempen pilihanraya masih diamalkan.Begitu juga pengedaran risalah di pasar tani atau dipasar malam. Ia lumrah kerana calon bertanding perlu memperkenalkan diri di khalayak ramai. Bagi pengundi, inilah masa terbaik untuk kenal dengan lebih dekat calon atau wakil mereka.

Penggunaan media sosial tidak dikawal boleh menjejaskan keamanan dan kestabilan negara. Nasihat saya,berkempenlah secara sihat, beretika dan bertamadun,serta hindari sentimen pecah-belah.

Zamri Sarji,

Centre for Foundation Studies (CFS)

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kuantan

Source; Berita Harian